Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolā (IZV) 18. martā svinīgā ceremonijā tika apbalvoti IZV 3. atklātās inženierzinātņu olimpiādes, konkursu «Inovators» un «Torņu spēles» uzvarētāji – Latvijas erudītākie, inovatīvākie un radošākie skolēni. Skolēnus sveica skolas direktore Solveiga Medne, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis, RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns profesors Uģis Bratuškins un citi. Pasākumu vadīja Dr. biol. Juris Šteinbergs.

«Katrs skolēns šajā skolā ir izcila personība, un katrs pēc desmit gadiem var kļūt par zinātņu doktoru. Vidusskolēnu vecums ir laiks, kad attīstās smadzenes, tādēļ tas ir piemērotākais dzīves periods, lai intensīvi mācītos. Skolēniem novēlu nepalaist vējā tieksmi pēc zināšanām, kā arī iegūt vairākus zinātņu doktora grādus,» uzsvēra RTU rektors L. Ribickis.

RTU IZV direktore Solveiga Medne pauda gandarījumu, ka ik gadu palielinās skolēnu intereses par inženierzinātnēm un to, ka RTU Inženierzinātņu olimpiādes rezultāti šogad ir bijuši labāki nekā pagājušajā gadā.

«Sapņot patīk visiem, bet vislielākie sapņotāji ir inženieri un arhitekti, jo viņiem vienīgajiem ir privilēģija pārvērst savus sapņus realitātē. Tomēr , lai tos realizētu, nepietiek ar sapņošanu vien, nepieciešamas arī pamatīgas zināšanas,» sacīja konkursa «Torņu spēles» žūrijas komisijas priekšsēdētājs U. Bratuškins.

Konkursā «Inovators» dalībniekiem bija jāizgudro inženiertehniska ierīce, kas palīdz atrisināt kādu konkrētu problēmu vai piedāvā uzlabojumus jau zināmām ierīcēm. Konkursā uzvarēja Jelgavas 5. vidusskolas 7. klases komanda fizikas skolotāja Iosifa  Spirta vadībā. Viņi izgudrojuši saules elektroplaniera modeli, kas aprīkots ar saules baterijām un superkondensatoru saules enerģijas uzkrāšanai.

Makaronu torņu būvniecības konkursā «Torņu spēles», kurā 7. – 9. klases skolēni sacentās izturīgāko, inženiertehniski veiksmīgāko, skaistāko un apjomīgāko spageti torņu būvniecībā, uzvarēja Rīgas 47. vidusskolas 9. klases skolniece Viktorija Daņilova, otrajā vietā ierindojās Rīgas 45. vidusskolas 9. klases skolnieks Ralts Bleiders, bet trešajā vietā – Ludzas 2. vidusskolas 8. klases skolnieks Māris Pašēvics. Skatītāju balsojumā uzvarēja Daugavpils Krievu vidusskolas liceja 8. klases skolniece Anastasija Makarova. Kopumā konkursam tika iesūtīts 21 darbs.

IZV Atklātātajā inženierzinātņu olimpiādē 9. klases skolēni no visiem Latvijas novadiem apliecināja savas zināšanas matemātikā, fizikā, ķīmijā un informātikā. Olimpiādē šogad uzvarēja Olivers Prānis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas, dalītajā otrajā vietā ierindojās Filips Ēcis no Talsu Kristīgās vidusskolas un Alekss Daniels Šipicins no Liepājas 2. vidusskolas, bet dalītajā trešajā vietā – Mārtiņš Dāvis Apsītis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas un Kārlis Šusters no Rīgas Juglas vidusskolas. Godalgoto vietu ieguvēji un 15 skolēni, kuriem tika pasniegti atzinības raksti par labajiem rezultātiem, balvā ieguva budžeta vietu RTU IZV.

Inženierzinātņu olimpiāde norisinājās divās kārtās, pirmajā piedalījās 300 skolēni, no kuriem 86 sacentās otrajā kārtā.

IZV_apbalvosana_18Mar2017_0150