Visi trīs IZV skolēni Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē izcīna bronzas medaļas

No 23. līdz 30.jūlijam tiešsaistes režīmā norisinājās Starptautiskā ķīmijas olimpiāde (IChO). Sākotnēji bija plānots, ka olimpiāde norisināsies Stambulā, Turcijā, taču pandēmijas radīto risku dēļ pirmo reizi IChO tika organizēta attālināti. Šogad olimpiādē piedalījās 231 skolēns no 60 pasaules valstīm. Pandēmijas ierobežojumu dēļ vairākās valstīs nevarēja notikt nacionālā mēroga skolēnu atlase, tādēļ vairākas valstis, tostarp, Indija šogad nepiedalījās olimpiādē.

Starptautiskajā ķīmijas olimpiādē Latviju pārstāvēja RTU Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) 11.klases skolēns Džonatans Miks Melgalvis, 12.klases skolēni Edvards Miķelis Mežciems un Filips Ēcis un Ogres Valsts ģimnāzijas 12.klases skolniece Anete Patrīcija Raiskuma. Visi četri Latvijas komandas pārstāvji izcīnīja bronzas medaļas. Labāko sniegumu Latvijā uzrādīja IZV skolēns Džonatans Miks Melgalvis.

Parasti IChO veido teorētisko uzdevumu risināšana un eksperimentālā daļa, no kuras tiešsaistes režīmā nolemts atteikties. Olimpiādes dalībniekiem bija dotas 5 stundas, lai atrisinātu 8 uzdevumus. Piemēram, skolēniem bija jāizpēta emociju ietekme uz Angoras kaķu acu krāsu, jāskaidro simetrijas nozīme organiskās ķīmijas reakcijas, jāveic aprēķini par beta-karotīna molekulu u.c. Šī gada olimpiādes uzdevumi ar atrisinājumiem ir pieejami šeit.

Labāko rezultātu pasaulē uzrādīja ASV skolēns Alex Zihan Li. Igaunijas komandai ir divas sudraba un viena bronzas medaļa, savukārt, Lietuvai – divas bronzas un divi atzinības raksti.

Apsveicam skolēnus ar panākumiem un pateicamies visiem skolotājiem un Latvijas komandas mentoriem Naurim Narvaišam un Ritumam Cepītim par skolēnu sagatavošanu olimpiādei!