IZV skolēni viesojas AO Pētniecības institūtā Šveicē

No 15. līdz 19.augustam Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolēni viesojās AO Pētniecības institūtā Davosā, Šveicē, kas ir viens no vadošajiem biomateriālu un kaulu fiksācijas izpētes centriem pasaulē. Otomārs Gulbis, Patrīcija Rocēna, Mārtiņš Prokuratovs, Anete Paula Tomiņa un Kristiāns Kuļšs kopā ar IZV bioloģijas skolotāju Sandru Gromsku un RTU pētnieku Kristapu Kļaviņu devās ekskursijā pa AO centra laboratorijām, aplūkoja biomedicīnas pētījumu subjektus, dzīvniekus, un iepazina pētniekus no visas pasaules. Izpētes centrā skolēniem bija iespēja darboties arī praktiski, piedaloties implantoloģijas operācijā trusim, uzstādot osteosintēzes plāksnītes mākslīgiem kauliem, veicot 3D printēšanu un pārbaudot biomateriālu mehānisko izturību. Pēc darbošanās skolēni saņēma arī atmiņām bagātus suvenīrus – pašu printētus, pārbaudītos paraudziņus un mākslīgos kaulus.

Brīvajā laikā skolēniem bija sagatavota aizraujoša programma, lai apskatītu Davosu, dodoties pastaigā ap ezeru un pārgājienā uz kalnu virsotni Strela-Pass, kas paceļas 2350 metru augstumā. Vakari tika pavadīti restorānā kopā ar izpētes centra pētniekiem, apspriežot gan ikdienas, gan pētniecības jautājumus.

Paši skolēni saka: “Kopumā ceļojums bija izcils un iespaidiem bagāts, mēs uzzinājām daudz ko jaunu saistībā ar dzīvnieku un cilvēku kauliem, redzējām tiešām elpu aizraujošus skatus un jutāmies kā daļa no pētnieku sabiedrības.”

Ceļošanas un dzīvošanas izmaksas Baltijas Biomateriālu ekselences centra konkursa “BIO-GO-Higher” uzvarētājkomandai sedza Rīgas Tehniskā universitāte.