RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēnu idejas triumfē starptautiskā projektā «ChangeMakers» Somijā

2022. gada 2. maijā Starptautiskā ideju konkursā «Dragon’s Den» uzvar un žūrijas balvu iegūst Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas un Varmdo ģimnāzijas Zviedrijā skolēnu komanda «North Filters», izstrādājot pārvietojamu modulāru filtru sistēmu, kas aizsargā jūru no tajā ieplūstošā lietus ūdens atkritumiem.

Ar ideju konkursu noslēdzas Interreg projekts «ChangeMakers», kurā vidusskolēni, veidojot starptautiskas komandas, gūst zināšanas inovāciju menedžmentā, uzņēmējdarbības un tirgus izpētē, aprites ekonomikā, starpkultūru komunikācijā, kā arī meklē risinājumus uzņēmumu definētām problēmsituācijām un veido jaunuzņēmumus, kas šos risinājumus attīsta. Konkursā tiek prezentētas mācību gada laikā izstrādātās ilgtspējīgu jaunuzņēmumu idejas.

Konkursā veiksmīgi startēja vairākas RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēnu pārstāvētas komandas. Tās saņēma balvas piecās no astoņām konkursa nominācijām, tajā skaitā «Labākais tehniskais risinājums» («RainErgy» lietusūdens savācējs), «Labākā prezentācija» («Food Fibers Fabric» somas no organiskajiem atkritumiem), «Ilgtspējīgākais risinājums» («Strawfoam» inovatīvs materiāls no salmiem) un skatītāju simpātiju balva («Score» aplikācija atkritumu šķirošanas veicināšanai).

«ChangeMakers» noslēguma pasākums notika Raumā, Somijā, klātesot projekta dalībniekiem no visām iesaistītajām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas un Ālandu salām. Trīs dienas vidusskolēni piedalījās tīklošanās aktivitātēs, klausījās iedvesmas stāstos, veica uzdevumus un prezentēja savas idejas. Covid-19 pandēmijas dēļ līdz šim visi plānotie pasākumi norisinājās attālināti vai hibrīdversijā.

Interreg projektu īsteno RTU Zinātnes un Inovāciju centrs kopā ar Tallinas Tehnoloģiju universitāti, Satakuntas lietišķo zinātņu universitāti un Turku universitāti no Somijas, Stokholmas universitāti un Ālandu tehnikumu, lai veicinātu uzņēmējdarbībai nepieciešamās prasmes skolēnos.

Attēlu galerija ŠEIT.