Un atkal IZV skolēni bauda baletu…..

Ceturtdien, 9.marta vakarā,  RTU Inženierzinātņu vidusskolas 10. un 11.klases skolēnu grupa  devās uz Latvijas Nacionālo operu un baletu, lai skatītos baleta izrādi “(NE)stāsti man pasakas. Hamlets”. Izrāde noritēja divās daļās. Katra daļa bija  kā atsevišķa izrāde.  Pirmā daļa bija “’Hamlets”, skolēni noteikti sekoja sižeta līnijai, domās “pārcilājot”- tā bija vai nebija daiļdarbā. Hamleta lomas tēlotājs visai emocionāli izdejoja sava traģiskā tēla būtību, kā precīzs akcents emocijām bija muzikālais pavadījums, ko tikai papildināja unikālie, bet arī ļoti vienkāršie tērpi. Vislabākā izrādes daļa bija tā, ka skatītājiem bija iespēja interpretēt priekšnesumu, kā pašiem labpatika. Stāstā galvenais sižets netika izmainīts, bet tam tika pievienota moderna un nedaudz abstrakta pieskaņa.

Otrā izrādes daļa tika veidota, iespaidojoties no Imanta Ziedoņa “Krāsainajām pasakām” – “(Ne)stāsti man pasakas”. Arī šajā izrādē skanēja izcila mūzika,  interesanta deju horeogrāfija,  krāsaini tērpi un dažādas noskaņas. Mākslinieka Jāņa Šipkēvica (SHIPSI) balss neatstāja nevienu vienaldzīgu. Priekšnesums lieliski parādīja, kā moderni var pārveidot klasiskus latviešu darbus, nemainot to būtību. Abu izrāžu scenogrāfija bija ļoti labi pārdomāta un lieliski papildināja mākslinieku uzstāšanos. Mūzika, dejas, krāsas un sajūtas bija tas, kas šīs abas izrādes darīja tik interesantas un baleta apmeklējumu vērtīgu.

Pateicoties kultūrizglītības programmai “Latvijas skolas soma” RTU IZV skolēniem šī bija vienreizēja iespēja gūt kultūras pieredzi, un daudzi šo uzskatīja par ļoti neparastu, bet noteikti noderīgu. Izrāde skolēnu vidū nākamajā dienā pat kļuva par vienu no diskusiju tematiem.