RTU inženierzinātņu skolēni pagājušajā semestrī aktīvi darbojušies VIP!

Noslēdzies VIP(Vertikāli integrētā projekta) I semestris, kurā RTU inženierzinātņu vidusskolas skolēni izzinot un prototipējot, ciešā sadarbībā ar studentiem un mācībspēkiem, būvēja saules paneli, notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, bioenerģijas reaktoru, mācīja robotu runāt un plānoja kā attīrīt notekūdeņus, izmantojot mikroskopiskās aļģes. Projektā iesaistījās 13 RTU inženierzinātņu vidusskolas skolēni. Lūk, ko stāsta Uģis Vēvers, kurš VIP piedalījās jau otro semestri:

«Mūsu mērķis ir izveidot bioloģisku notekūdeņu attīrīšanas sistēmu, kurā ir barības ķēde, kas atdarina dabisku ekosistēmu – sēnes un baktērijas noārda organiskās atkritumvielas, aļģes aug, patērējot ūdenī izšķīdušās barības vielas, zooplanktons apēd aļģes un zooplanktonu apēd zivis, zivju saražotās atkritumvielas pārstrādā baktērijas un kļūst par barības vielām augiem. Galu galā no notekūdens iegūst attīrītu ūdeni un pārtikā lietojamas zivis, augus. Līdz šim esam izveidojuši aļģu bioreaktoru un šajā semestrī to atjaunojuši, modelējuši biomasas pieaugumu un barības vielu patēriņu mūsu reaktorā, veikuši mērījumus laboratorijā un nedaudz iesākuši zooplanktonu pētījumus,» stāsta Uģis Vēvers.

«Ja kādam ir vēlme iepazīt darbu laboratorijā, strādājot pie mūsdienās aktuālu problēmu risināšanas, pilnīgi noteikti iesaku izmantot šo iespēju,» aicina Uģis Vēvers. Viņš uzsver VIP gūto pieredzi problēmu risināšanā, sadarbojoties komandā. Uzlabotas arī iemaņas darbam laboratorijā un prezentēšanas prasmes, savukārt par izaicinošāko viņš min laika trūkumu un birokrātiju. «Pagājušajā gadā izstrādāju zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) par notekūdens attīrīšanu ar mikroaļģēm un to lietojumu enerģijas ražošanā. Darbu izstrādāju sadarbībā ar RTU Ūdens pētniecības zinātnisko laboratoriju. No šīs laboratorijas VIP projektam tika pieteikti divi temati – notekūdens attīrīšana un bioenerģija – un abi temati cieši saistījās ar manu ZPD, tāpēc tiku aicināts iesaistīties projektā,» viņš stāsta, kā pievienojies VIP.

VIP ir viena no vērienīgās programmas «Studentu inovāciju granti» (SIG) aktivitātēm. SIG (ERAF līdzfinansētais projekts Nr. 1.1.1.3/18/A/001 «RTU inovāciju granti studentiem») ir līdz šim nebijis projekts, ko RTU īsteno kopš 2019. gada, lai attīstītu studentos inovatīvo domāšanu, jaunrades prasmes un uzņēmējspēju.

Fotoattēlu galerija