Iezvanīts jaunais mācību gads

Doties jaunajā mācību gadā kā piedzīvojumā – to Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas skolēniem vēlēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska, kura 1. septembrī bija ieradusies IZV sveikt skolas audzēkņus, sākoties 2020./2021. mācību gadam.

Skolai šis ir īpašs pārmaiņu gads – pirmkārt, IZV 10. klase sāks īstenot jauno, uz kompetenču izglītību balstīto, programmu, un, otrkārt, skolai ir jauns direktors – Aleksandrs Vorobjovs, sacīja skolas dibinātāja un valdes locekle Solveiga Medne. Savukārt jaunais direktors IZV audzēkņiem vēlēja nesacensties un nesalīdzināt sevi ne ar vienu citu, vienīgi – ar sevi, jo viss darbs, ko audzēkņi ieguldīs, gūstot zināšanas, ir svarīgi tikai katram pašam, un tas ir ieguldījums katra paša izaugsmē.

«Es parasti jauno mācību gadu uztveru kā piedzīvojumu,» IZV skolēniem sacīja izglītības un zinātnes ministre, aicinot arī viņus mesties gadskārtējā piedzīvojumā un atrast nezināmo un noslēpumaino – kā jau tas piedzīvojumos pierasts. «Novēlu jums būt blakus tiem, kuriem var uzticēties, kuri ar jums ir uz viena viļņa un kuri jūs saprot no pusvārda,» sacīja I. Šuplinska.

Savukārt RTU rektors Leonīds Ribickis jau tradicionāli 10. klases skolēniem deva uzdevumu – mācīties tā, lai jau pēc desmit gadiem varētu iegūt doktora grādu. Viņaprāt, tas nebūs grūti izdarāms, jo IZV, izturējuši sīvu konkursu, mācās labākie no labākajiem – eksaktajās zinātnēs talantīgi skolēni, kuri savu nākotni saista ar inženierzinātnēm. «Visa RTU ir jūsu rīcībā,» sacīja rektors, aicinot 10. klases audzēkņus jau pirmajā gadā izvēlēties sev tuvu jomu, kurā iemēģināt roku pētniecībā, savam darbam izmantojot RTU laboratorijas un mācībspēku padomu.

IZV 10. klasē konkursa kārtībā šogad uzņemti 24 talantīgi skolēni no visas Latvijas, viņu vidū – valsts olimpiāžu uzvarētāji un laureāti matemātikā, fizikā, ķīmijā, bioloģijā un pat franču valodā. Viņi IZV iestājušies, uzrādot labus rezultātus skolas rīkotajā Atklātajā inženierzinātņu olimpiādē, kā arī kārtojot iestājeksāmenu.

Attēlu galerija un vairāk par pasākumu ŠEIT.